Durma Kuralları
Kur’an-ı Kerim okurken bazen durmak isteyebilir veya nefesimiz tükendiğinde yeni nefes almak isteyebiliriz. İşte böyle durumlarda nasıl duracağımız ve okumaya nasıl devam edeceğimiz konusunda bazı kurallar vardır.
– Ayetin içinde ve durak işareti olmayan bir yerde durmak istersek aşağıdaki durma kurallarını uygulayarak durmalı, yeni nefes ile geriden uygun bir kelimeden alarak okumaya devam etmeliyiz.
– Ayetin içinde ve yan sayfada gördüğümüz durak işaretlerinden birinde duracaksak yine bu durma kurallarına uyarak durmalı ardından okumaya kaldığımız yerden devam etmeliyiz.
– Eğer bir ayetin sonunda duracaksak yine bu durma kurallarını uygulayarak durmalıyız.
– Eğer ayet sonunda veya durak işaretinde durmayacaksak yazılı olan harekeyi okuyarak geçiş yapar ve okumamıza devam ederiz.
Durulan kelimenin son harfine göre durma kuralları
1. Aşağıdaki hâllerde, kelimeler cezim ile okunarak durulur.
Durulacak kelimenin son harfi üstün, esre veya ötre harekeliyse veya iki esre, iki ötre ise veya zamirse yada son harf şeddeliyse durmak istendiğinde normal şekilde son harf cezimlenerek okunur ve durulur.
2. Yuvarlak Te ( ة ) ise, He ( ه ) harfine dönüşür ve cezimli gibi durulur.
Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
3. İki üstünse tenvin düşer ve bir elif miktarı uzatılarak durulur.
Kelimenin son harfinde iki üstün varsa tenvin yani nun sesi düşer, son harf bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
4. İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur.
İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
5. Uzatma harfiyse yazıldığı gibi durulur.
Durulan kelimenin son harfi uzatma harfleri olan Elif ( ا ), Vav ( و ) veya Ye ( ى ) ‘den biriyse okuyuşta değişiklik olmadan bir elif miktarı uzatılarak okunur ve aynı şekilde durulur.