Bu dersle birlikte artık Tecvid konularına girmiş oluyoruz. Tecvid, Kur’an’ı usülüne uygun yani daha doğru okumak demektir.

Kur’an okurken bazı yerleri biraz uzatarak okumak gerekiyor. Evet doğru bildiniz, şimdi ki konumuz, uzatmalar.
Biz, uzatmalar konusunu uzatma harfleri ve uzatma işaretleri olarak iki ayrı derste göreceğiz. Bu dersimiz uzatma harfleri.

UZATMA (MED) HARFLERİ

Üzerinde harekesi olmayan Elif ( ا ), Vav ( و ) ve Ye ( ى ) harfleri uzatma harfleridir. Bu üç harf harekesiz olduğunda kendisinden önce gelen harfi bir elif miktarı uzatır. Bir elif miktarı uzatmak demek, iki hareke okuyacak kadar geçen zamandır veya bir kez “e-lif” diyecek kadar geçen süredir.ِ

Harekesiz Elif ( ا ) Harfinin Üstünlü Harfi Uzatması

Harekesiz Elif ( ا ), üstünlü bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer üstünlü harf inceyse e sesi doğrultusunda, eğer harf kalınsa a sesiyle uzatarak okutur.

Harekesiz Vav ( و ) Harfinin Ötreli Harfi Uzatması

Harekesiz Vav ( و ), ötreli bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer ötreli harfi inceyse çok ince olmayan ü sesiyle (u ile ü arasında bir ses), kalınsa u sesiyle uzatarak okutur.ُ

Harekesiz Ye ( ى ) Harfinin Esreli Harfi Uzatması

Harekesiz Ye ( ى ), esreli bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer esreli harf inceyse i sesiyle, kalınsa ı ile başlayan ve i ile sona eren bir sesle uzatarak okutur.

Harekesiz Ye’nin uzatması durumunda esrenin şekli dik çizgiye ( ) dönüşür.